Igår, Idag + bilder

Igår:


Klev upp klockan halv 6 typ och gick ner för att äta frukost. Sen snabbade vi oss att ställa oss i ordning innan en kille kom och hämtade mig, Mamma och Vanja. Vi skulle ut på nån guidadtur till Cao Dai templet och Cu Chi tunnlarna. Vi satt i en buss i 3,5 timme innan vi var framme vid templet som var väldigt vackert. Mycke  utsmyckningar och sånt, och när vi kom dit så hade dom nån bönecermoni och det var jättemånga som satt och bedde eller bad eller vad det nu än heter. Sen så satt vi oss i bussen i ca 20 min innan det var dags att stanna för att äta lunch, jag tog en Sweet&Sour kyckling med ris ... och den var vidrig, INGEN BRA RESTAURANG! Sen åkte vi i kanske 1timme och 40min innan vi kom fram till Cu chi tunnlarna. Jag har kopierat från Wikipedia och backpacking.se om tunnlarna så ni fattar vad det är för nått:

Wikipedia:
Cu Chi-tunnlarna
är ett omfattande nätverk av underjordiska tunnlar i Cu Chi-distriktet i Ho Chi Minh-staden
 i Vietnam. Tunnlarna är del av ett ännu större nätverk av tunnlar som finns i större delen av landet. Cu Chi-tunnlarna, liksom övriga tunnlar, spelade en avgörande roll under Vietnamkriger och utgjorde en av FNL:s viktigaste baser under Tet-offensiven 1968. Tunnlarna användes av FNL huvudsakligen som gömställen i samband med strider, vapengömmor, logi för de stridande, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder.

Backpacking.se:
Cu chi tunnlarna är ett nät av sammanlagt 20 mil underjordiska tunnlar. Tunnelsystemet påbörjades av befrielserörelsen Viet Minh under 1940-talet och användes i kampen mot fransmännen. På 60-talet reparerades gångarna och utvidgades för att tjäna som bas, fältsjukhus, vapenfabrik, klassrum, bostäder m.m. åt FNL-gerillan. Som mest fanns det över 250km tunnlar i Cu Chi-distriktet. Tunnlarna är handgrävna och från cirka 60 gånger 40 cm. Nu har man utvidgat en del av tunnelsystemet till turiststorlek vilket är cirka 1 meter gånger 80 cm. Under Vietnamkriget levde 16000 människor i Cu Chi tunnlarna. Det tog ett bra tag innan amerikanarna hittade tunnelsystemet och de skickade då ner hundar för att bekämpa gerillan. FNL började då att strö ut peppar och börja tvätta sig med samma tvål som de amerikanska soldaterna använde för att förvilla hundarna. Många hundar fastnade i fällor. Amerikanarna försökte istället att skicka ner soldater i tunnlarna. Dödsprocenten bland de så kallade "tunnelråttorna" var hög och till sist fick B-52:or bomba sönder tunnlarna men då var kriget i praktiken redan avgjort. Tunnlarna var fulla av fällor men de var inte avsedda att döda fienden utan bara att skada.  En skadad soldat behöver omsorg, två soldater krävdes för att bära och vårda en skadad soldat. En död soldat behöver ingen vård och genom att skada istället för att döda satte man tre amerikanska soldater ur strid istället för en om fällorna var avsedda att döda. Förlusterna i området var enorma. 10000 man från gerillan och 22000 man från den amerikanska och sydvietnamesiska armén förlorade livet i området.


Först fick vi se massa fällor och dockor som visade hur det såg ut under vietnam kriget. Sen fick vi gå ner i tunnlarna, dom var ca 1 meter hög och 80 cm bred och ändå så har dom vidgat ut som till dubbel storlek så under kriget var dom kanske 50-60cm höga och 40cm breda... små ? OTROLIGT ! Jag som har lite cellskräck tyckte att det var lite otäckt i början eftersom jag kände mig så instängd, men det gick ändå. Efter att vi hade kommit upp ur tunnlarna så satte vi oss i bussen och åkte hem igen. Det var en mycket intressant dag. Bilder kommer längre ner.Idag:


Vi skyndade oss ut för att spendera dagen åt att shoppa. Men somvanligt när alla småbarn är med så går det väldigt sakta framåt, så vi hann inte handla så mycket innan vi var tvungna att leta rätt på en restaurang men jag hann iaf köpa ett jättesött rosa siden nattlinne. När vi hade ätit klart så gick pappa hem med dom små medans jag, mamma och vanja skulle gå till marknaden och titta på kläder men vi fastade på en skönhets salong där vi först fick 1 timmes massage och sen manikyr och pedikyr. När vi var på vattenlandet i förrgår så försvann lite av färgen på mina naglar så jag gjorde om det. Så mina fingernaglar ser likadana ut som dom gjorde förra gången, men mina tånaglar är mörkrosa och på stortårna är det små vita blommor målade. Dom satt med en liten, liten pensel och målade på tån, värsta konstnärerna !
När vi efter typ 2 timmar va klara på skönhets salongen så skyndade vi oss till marknaden men dom hade redan stängt allt föutom två små klädaffärer. Jag köpte iaf 1 rosa linne, ett rosa/svart Calvin Klein linne och en ljusblå "shortsdress" asså som en tubtopp och ett par shorts som sitter ihop. Får se om vi hinner till marknaden imorgon och titta på allt som var stängt. Vi har bara imorgon på oss eftersom vi åker till Thailand i övermorgon. Hihi, ska bli kulkul !


Nu kommer några bilder:
(ni vet hur det är, klicka för förstorning)

  


Kommentarer
Postat av: Emma

Hejsan! Jag saknar er! Hoppas ni har det bra! Jag längtar tills ni kommer tillbaka. Hamstrarna mår bra, fast Sniff har ett sår på sidan. Saknar ni mig? Kramar från Emma & co

2010-07-17 @ 14:11:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0